Lang CV

Opleiding
Willeke den Hertog-Smits (1975) studeerde orgel, kerkmuziek, koordirectie en piano.

Utrechts Conservatorium:
Docerend Musicus Orgel
Uitvoerend Musicus Orgel
Nederlands Instituut voor Kerkmuziek:
Praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel
Hogeschool IDE, Gorinchem:
Praktijkdiploma Koordirectie
Praktijkdiploma Kerkelijk Koorleider
Schumann Academie:
Docerend Musicus Piano

Haar docenten waren: Jos Wielakker (muziekschool Zaltbommel), Kees van Houten, Rocus van den Heuvel, Bernard Winsemius en Reitze Smits (orgel), Krijn Koetsveld en Joop Schets (koordirectie), Marc Pauwels en Geoffrey Madge (piano), Bert van de Brink (improvisatie).

Cursussen en masterclasses:
Kurt Thomas cursussen (dirigentencursus)
Oud-Franse orgelmuziek met Michel Bouvard
Oud-Spaanse orgelmuziek met Jan-Willem Jansen
Orgelwerken van Olivier Messiaen met Olivier Latry en Hans-Ola Ericsson.

Finalist Sweelinck Concours 2017

Concerten

Willeke heeft een bloeiende concertpraktijk waarin een uitdagende programmering centraal staat. Ze concerteert solistisch in binnen- en buitenland, maar begeleidt ook graag koren en solisten.

Kerkmuziek
Willeke is sinds augustus 2018 organist van de Hooglandse Kerk in Leiden en begeleidt de kerkdiensten van de Leidse Binnenstadsgemeente. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeer-orgel, het romantische Willis-orgel en het 19e eeuwse kabinetorgel.

Daarvoor was Willeke 17,5 jaar organist van de Tuindorpkerk in Utrecht en bespeelde daarbij het vroeg 18e eeuwse Ruprecht-orgel. De laatste paar jaar gaf ze leiding aan de Tuindorpcantorij en coördineerde de veelkleurige kerkmuzikale praktijk voor en door mensen van alle leeftijden.

Zij organiseerde namens de stichting Kerkzang van 2011 tot 2018 de Kerkmuziekdagen voor de Jeugd, een kerkmuziekkamp voor kinderen en jongeren die in één lang weekend vocale kerkmuziek instuderen en uitvoeren deze muziek uit de rijke schat der eeuwen door te geven aan de volgende generatie.

Willeke was lid van de redactie van ‘Psalmen anders’, een aanvulling bij Liedboek 2013, die in 2022 verschenen is. Een aantal melodieën uit deze bundel is van haar hand.

Ze componeert regelmatig nieuwe koraalbewerkingen of vrije orgelwerken, die ze uitvoert in haar concertprogramma’s.

Sinds 2024 is Willeke lid van de Steering Committee van de Northern European Cathedrals Conference, waar professionals en belanghebbenden binnen Noord-Europese kathedralen en binnenstadskerken elkaar ontmoeten en de dialoog aangaan. De conferentie biedt een dynamisch platform voor het delen van inzichten, ervaringen en het stimuleren van ontwikkeling en vindt iedere twee jaar plaats in een wisselende Noord-Europese stad.

Lespraktijk
Willeke geeft les aan kinderen en volwassenen. Haar persoonlijke, coachende aanpak wordt gewaardeerd en leidt vaak tot een langdurige samenwerking.

CD’s
In 2005 nam ze haar eerste solo-cd op, met werken van J.S. Bach, C.Ph.E. Bach en Scarlatti.
In 2011 verscheen een cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen op het Maarschalkerweerd-orgel van de St-Willibrordkerk in Utrecht.
In 2013 verscheen een dubbel-cd met orgelwerken van Johann Gottfried Walther op de orgels van de Ev. Lutherse Kerk (Bätz-orgel) in Den Haag en de Grote Kerk van Dordrecht (Verschueren-orgel).
In 2015 is ‘Happiness’ verschenen, een cd waar je vrolijk van wordt, gespeeld op het Ruprecht-orgel van de Tuindorpkerk.
In 2022 verscheen ‘Sweelinck to Bach’, gespeeld op het De Swart Van Hagerbeer-orgel ca. 1565/1637 van de Hooglandse Kerk in Leiden.